SmartMaps – Turistika a Geocaching pro Android

google-maps-new-interface1

Ocitáte se uprostřed cizího města a vůbec nevíte, kam byste se vydali… Vy ovšem nepropadáte panice, protože v kaspe vás tíží přístroj s Androidem a v něm se nachází nainstalovaná nová navigace Smartmaps.  Tudíž si vytáhnete svoje zařízení a přemýšlíte, jestli půjdete lovit „kešku“ nebo se zajdete podívat po městě na památky…

Smartmaps je software od českých vývojářů z firmy PLANstudio s.r.o. Zatím pro Android je k dispozici Locator. Čili navigaci v autě není možné zatím použít. Ale na webových stránkách najdete informaci, že se brzy dočkáme. V jakém časovém horizontu by měla být navigace, není jasné.

Testovaná aplikace je ve verzi 1.0.3. Jak jsem již zmínil je to Locator, který bych přirovnal k průvodci turistikou. Součástí jsou offline digitální mapy a také průvodce pro poznávání České republiky. Smartmaps se chlubí databází 2000 turistických zajímavých míst s fotografiemi rozdělený dle kategorií. Co se mi líbí, tak jsou více úrovňové mapy, které jsou opravdu podrobné. Na mapách uvidíte i popisná čísla.

A jak je to s požadavky na hardaware?

  • Vyžaduje systém 1.6 a vyšší
  • Jsou podporovány displeje QVGA (230×240), HVGA(480×320), WVGA(800×480, 854×480)
  • Pamět by měla být minimálně 64 MB a vyšší a na kartě byste měli mít minimálně 1 GB volné paměti (Pokud budete mít Locator + navigaci, nebude vám stačit ani 4 GB karta)
  • Internet (pokud chcete využívat Locator na Geocaching, tak určInstitě), GPS, digitální kompas, G-senzor

Osobně jsem testoval tuto aplikaci na HTC Legendu. A běhala celkem svižně. Ale v momentě kdy se zapne rotace mapy, tak už to tak svižné není. Kdybych měl gigahertzový procesor, otáčení by asi bylo bez trhání. Takže možná tohle by chtělo ještě doladit a byl bych spokojený.

Instalace

Instalace je velice jednoduchá. Stačí připojit přístroj k počítači jako disk, strčíte CD do mechaniky a spustíte instalátor. Proklikáte se průvodcem instalace až k obrazovce pro vytvoření vašeho účtu na stránky smartmaps a k aktivaci vašich zakoupených produktů.

Začátek instalaceVytvoření účtu a aktivace mapZvolení map pro instalaci

Po zadání aktivačních čísel a vyplnění údajů pro vytvoření účtu, bude následovat krok s výběrem map, které můžete nahrát do svého zařízení. Jak můžete vidět na obrázku vpravo, mapy pro turistiku a navigaci opravdu zabírají 4,3 GB. Ale samozřejmě můžete si vybrat mapové podklady dle potřeby. Pokud je kopírování na kartu hotové, stačí přes souborového manažera aplikaci nainstalovat.

Vzhled a ovládací prvky

Když jsem poprvé spustil Smartmaps, lekl jsem se prostředí aplikace a připadalo mi velice chaotické. Všude na mě koukala samá čísla. Ale to byl jen prvotní dojem. Po chvilce používání jsem si velice oblíbil rozhraní programu. Myslím, že je intuitivní a snadno ovladatelné. Celé prostředí se skládá z horní a spodní lišty.  Vpravo je lupa pro přiblížení a oddálení. Mezi lištami a lupou se nachází mapy.

V horní liště úplně vlevo vidíme naši současnou polohu, jestliže se nikde nepohybujeme jinde s kurzorem a máme nastaveno centrování. Jinak pokud se pohybujete po mapě mimo polohu (znázorněno červeným křížkem), zobrazí se vám poloha bodu, kam ukazuje střed červeného kříže. Uprostřed horní lišty je čtverec, který je rozdělen na čtyři části. V těchto částech najdete azimut pohybu (levý horní roh), viditelné satelity (pravý horní roh), nadmořskou výšku (levý dolní roh), přesnost GPS (pravý dolní roh). Úplně vpravo na liště se nachází rychlost. Ještě pod horní lištou je malý proužek, který informuje taky o rychlosti a o zapnutí/vypnutí POI (body zájmů). Celá lišta se dá skrýt stiskem na tento mini proužek a tím se nám zvětší viditelnost mapy.

Dolní lišta nám nabízí čtyři možnosti. Kliknutím na Mapa, se vám odkryje další menu nad touto lištou a nabídne vám další možnosti:

  • Centrovat – tato možnost bude vždy centrovat mapu na vaši polohu
  • Rotace – myslím, že velice pěkná funkce. Rotuje s mapu tak, jak jste ve skutečnosti třeba na budovy otočeni. Tím získáte větší přehled, kde se nacházíte a co máte před sebou.
  • Směr – na mapě se vám bude ukazovat šipka se směrem, kam koukáte.
  • Výběr – můžete si zvolit jaký mapový podklad chcete vidět.

Dále nám lišta poskytne další důležitou funkci a tím jsou Body. POI jsou vlastně body, které nás na mapě mohou zajímat. Jako jsou třeba benzínky, nemocnice, zastávky atd. Opět kliknutím se nám zobrazí další volby:

  • Adresa – vyhledávání adres.
  • Skrýt – skryje zapnuté body zájmu.
  • Import GPX –  z SD karty můžeme importovat vlastní POI.
  • Body zájmu – kliknutím se otevře list s výběrem bodů pro každou zemi. Pro Českou republiku je zde připraveno 16 kategorií bodů. Ale není problém si přidávat další.

Pod třetí ikonou Stopy se vám ukáže nabídka pro záznam vašich kroků a  zobrazení zaznamenaných kroků. Asi nejdůležitější funkcí v této sekci je kompas, který lze využít např. při hře Geocaching.

Poslední možností dolní lišty jsou Volby. Tady na vás bude číhat pět možností:

  • O aplikaci
  • Nápověda
  • Aktualizace
  • Nastavení
  • GPS – po kliknutí se vám promítne obrázek s viditelností satelitů. A možnosti zapnutí/vypnutí GPS a kompasu.

Dolní lišta  se dá skrýt zmáčknutím tlačítka menu. Když skryjete obě lišty, máte skoro celý prostor displeje pro zobrazení mapy.

Aplikace po prvním spuštění Skryté lištyMožnosti Ikony MapaPOIStopyVolby

Nastavení

Z nastavení vyjmenuji zajímavosti. Můžete si celou navigaci přizpůsobit dle sebe. Dají se měnit barvy, dokonce i zprůhlednit lišty. Můžete nastavit, aby se vám nevypínal displej, což třeba v autě je velice užitečné. Pro záznam stop jsou tu volby pro interval a vzdálenost záznamu. Samozřejmostí u české aplikace je nastavení tohoto jazyka. Vybírat si můžete i z různých formátů souřadnic.

MenuBarvy lišt

Geocaching

Smartmaps jsem vyzkoušel na své oblíbené hře Geocaching. Rozhodl jsem se jít doterénu, aniž bych hledal informace o „keších“ přes počítač. Kliknutím do horního rohu na souřadnice se objeví list s možnostmi uložit bod, navádět na dané souřadnice a poslední jsou služby. A mezi nimi se nachází Najdi Cache. Vyplněním údaju na server geocaching.com a potvrzení se přihlásíte. Vyhledávat keše lze podle kódu, klíčového slova nebo v nejbližším okolí. Zvolíte- li najdi nejbližší, aplikace se připojí a zobrazí se vám list keší. Vybrat si můžete všechny nebo jen některé a přidat je do svého POI listu. Aby se keše objevili na mapě, musíte je zapnout v bodech. Při prvním pohledu na mapu tak můžete zjistit, jestli půjdete třeba na jednoduchou nebo multikeš. Poklepáním na danou keš se objeví menu, kde naleznete kompletní informace, navádění, můžete si označit keš za nalezenou a také lze si prohlédnout informace přes prohlížeč. V informacích oceňuji, že máte po ruce vše okolo vybrané keše. Nabízí se nám třeba prohlížení logů, nápovědy, waypointy atd. Samozřejmostí je zalogování návštěvy. Ale to se děje přes prohlížeč. Což je škoda, protože musíte na stránkách učinit krok přihlášení.

SlužbyPřihlášení na geocaching.comMenu kešeMenu v informacíchLogyKompas

Dojmy a závěr

Smartmaps se mi velice líbí. Grafické rozhraní hodnotím na jedničku. Hlavně možnost skrytí všech lišt je hodně praktické a přehledné.  Nastavení jsem nenašel nic, co by mi chybělo. U geocachingu bych možná ocenil, kdybych měl k dispozici list načtených keší a nemusel to tak hledat přes mapy. Jak už jsem zmínil, hodil by se dodělat formulář pro zalogování keše. Při používání se mi stala nepříjemná věc. Zapnul jsem si rotaci mapy a dvakrát se mi stalo, že se mi sekl telefon a byl jsem nucený zavřít aplikaci. A aby toho nebylo málo jednou se mi objevila hláška s pádem aplikace. Chápu, že Smartmaps je mladý program, ale je to nepříjemné. Věřím, že vývojáři zapracují na vyladění a vše bude běhat jak má. Co uživatelé ocení, tak je české prostředí. Je velice málo aplikací s naší mateřštinou. Ještě zde zmíním cenu. Zdá se mi poměrně drahá. 2490 kč dáte za kompletní turistické mapy 1:50000. Možná cena odradí některé zájemce o tuto aplikaci. Ještě bych zde vyzdvihnul Služby. Posílání smskou svoji pozici, vyhledání článku třeba o nějaké památce nebo prohlížení fotek zajímavostí okolí určitě zpříjemní používání. Jestli se vám líbí z obrázku a z recenze tento program neváhejte si ho pořídit. Smartmaps má velice dobrý potenciál stát se vaším turistickým průvodcem v terénu bez počítače.

Za poskytnutí aplikace Smartmaps děkujeme společnosti PLANstudio s.r.o.

QR Code Smartmaps

Michal Mátl
O Autorovi - Michal Mátl

více o autorovi

Mohlo by vás zajímat

Komentáře (26)